logga


Böcker av och om Evert Taube.
Sammanställning av Taubesällskapet.
f
örteckning - omslag

Evert Taubes produktion är svåröverskådlig. Det gäller både visproduktion och prosa. Inom prosan tillämpade han ofta återanvändning; samma berättelse kan återkomma - i ursprungligt skick eller bearbetat - under flera olika namn i flera olika böcker. De flesta av visorna publicerade han i de återkommande vissamlingarna. Men de kan också återfinnas i publikationer som "Evert Taubes bästa" eller "Sju Taube-succéer" och dylikt. Några finns endast på grammofoninspelningar och några på speciella notblad, tillägnade segelsällskap eller dylikt. Om några - till exempel hyllningssången till Gustav V - förklarade han att  "den har jag strukit ur min produktion".

Totalt, 167 st böcker av och om Evert Taube, samt 275 st bilder
Sammanställning Jan Ternhag / 2017-03-31

                 Åter till Taubesällskapets hemsida

Avdelning   Gå till
  Affischer  
  Astri  
  Bokstöd  
  Böcker om Evert Taube  
  Fartyg  
  Filmer  
  Flyg  
  Frimärken  
  Minnesmedalj  
  Nothäfte  
  Prosa  
  Samlingar prosa  
  Samlingar av visor och dikter  
  Samlingar redigerade av Evert Taube  
  Sedel  
  Skivor  
  Skådespel  
  Statyer  
  Sven-Bertil  
  Tallrik  
  Utmärkelser  
  Visor och lyrik  
       
Typ Bok År Omslag
Prosa    
- Inte precis om kvinnorna, Bonniers 1918
- Mina damer och herrar, roman, Bonniers 1919
- På böljan blå, i städer och på land  1920
- Oss emellan 1921
- På kryss med Ellinor. Prosa och ett flertal visor, Svenska Andelsförslaget 1923
- Svärmare och stigmän 1925
- På gott och ont., Bonniers 1927
- Många hundra gröna mil, Bonniers 1951
- Jag kommer av ett brusande hav 1952
- I Najadernas gränd, ill Astri Taube Bonniers 1954
- Strövtåg i Ranrike, Rabén & Sjögren/Vi 1955
- Vallfart till trubadurien och Toscana Ill av Ulla-Sundin Wickman. Stockholm : Rabén & Sjögren /Vi 1957
- Västlig horisont, Bonniers, En seglats genom Taubes eget Bohuslän, ill Kurt Jungstedt
En seglats genom Evert Taubes eget Bohuslän
En seglats genom Evert Taubes eget Bohuslän 
En seglats genom Evert Taubes eget Bohuslän 
1957
- Svarta tjurar, foto  Marianne Greenwood, 1958
- Med äventyr i lasten, Banankompaniet, 1959
- Berättelser under ett fikonträd, Rabén & Sjögren 1960
- Guatemala 1961
- Återkomst, fotografier av Marianne Greenwood, Rabén & Sjögren, även ljudbok 1961
- Don Diego Karlsson de la Rosas roman, Bonniers 1962
- Vid tiden för Astri o Apollon, okända dikter och berättelser red av Inga-Britt Fredholm Bonniers 1964
- I najadernas gränd, de fyra vindarnas gata, ill Astri Taube Bonniers 1966
- Flyg till Pampas, Bonniers 1968
       
Skådespel    
- Apollon ombord, Vasateatern, musikaliskt lustspel 4 akter 1926
- Rikard Lejonhjärta och Filip den II. Skådespel i tre akter. Bonniers 1970
       
Samlingar prosa    
- Med skum om bogen. Samling berättelser. Åhlén & Åkerlund illustr Uno Stallarholm Redigerad av I. Fischerström 1939
- Än spelar Pan. Berättelser i urval av Inga-Britt Fredholm 1965
- Samlade berättelser I. (Jag kommer av ett brusande hav, från tecknar- och målartiden) 1966
- Samlade berättelser II. (På kryss med Ellinor, Många hundra gröna mil) 1966
- Samlade berättelser III. (I Najadernas gränd, Strövtåg i Ranrike) 1966
- Samlade berättelser IV. (De fyra vindarnas gata, Västlig horisont) 1966
- Samlade berättelser V. (Vallfart, Septentrion, Och skulle det så vara) 1967
- Samlade berättelser VI. (Svarta tjurar, Berättelser under ett fikonträd) 1967
- Samlade berättelser VII. (Don Diego Karlsson de la Rosas roman) 1967
- Samlade berättelser VIII. (Återkomst, Ur Guatemala, Vid tiden för Astri och Apollon) 1967
- Eldflugorna dansar. Berättelser i urval av Inga-Britt Fredholm 1978
-- Förtrollningens Problem - 32 Berättelser  Lindelöws bokförlag 2010
       
Visor och lyrik    
- Sju sjömansvisor och Byssan Lull, Bonniers, ill Kurt Jungstedt 1919
- Flickan i Havanna 1922
- Den Gyldene Freden. Ballader och visor. Wahlström & Widstrand 1924
- Bröllopsballader och rosenrim, Nordsteds 1925
- Kärleksvisor och sjöballader, Bonnier 1927
- Havsörnsbalk 1928
- Frithiof Anderssons visbok, Bonniers 1929
- Den Gyldene Fredens Folianter, valda dikter o visor, Elkan & Schildknecht 1934
- Sju sjömansvisor och Byssan lull samt Flickan i Havanna, Bonniers, ill Kurt Jungstedt, 1934
- Ultra Marin.  ill Bertil Lybeck Bonniers 1936
- Evert Taubes bästa, Åhlén och Åkerlund, ill Kurt Jungstedt 1937
- Himlajord, Bonniers 1938
- Detta är lilla Ellinors bok: den handlar om flickan Fiorella från Caramella, Åhlén & Åkerlund 1941
- Sjösalaboken arr Lillebror Söderlund illustr Roland Svensson 1942
- Ballader i Bohuslän. Illustr Helga Henschen  arr Nils B. Söderström 1943
- Evert Taubes nya bästa.   Åhlén & Åkerlund Tio valda visor med förord av författaren. Redigerat av Tage Nilsson 1944
- Svärmerier, Bonniers 1946
- Ballader i det blå, ill, Helga Henschen, arr Nils B Söderström, Bonniers 1948
- Pepita dansar. Arr Nils B Söderström, Bonniers 1950
- Hyllning till Sven Salén, 60 år 1950
- Evert Taubes bästa, Året Runt 1954
- Dikter (Vår tids lyrik), Bonniers 1955
- Evert Taubes bästa, Året Runt 1955
- Förlustelse och frid, illustr Stig Söderström, Bonniers 1957
- Septentrion, Bonniers 1958
- Och skulle det så vara, ill Ellinor Taube, musik Taube/Hahn Bonniers 1959
       
Sångböcker, samlingar av visor och dikter
- Evert Taube-visor, Svenska Visförlaget 1938
- Sea Ballads and Other Songs Kings Press  översättning Helen Asbury ill  Georg Lagerstedt 1940
- Samlade visor, Svenska Visförlaget 1943
- Stora vissamling, Svenska Visförlaget. 1948. 112 s. Häftad. 1943
- Samlade visor 1 - Sju sjömansvsdor och Byssan lull, ill Kurt Jungstedt Bonniers 1945
- Samlade visor 2 - Fritiof Anderssons visbok , Bonniers 1945
- Samlade visor 3 - Himlajord, Bonniers 1945
- Samlade visor 4 - Den gyldene Fredens ballader, Bonniers 1946
- Samlade visor 5 - Bröllopsballader och Rosenrim,  ill Kurt Jungstedt Bonniers 1946
- Samlade visor  6 - Kärleksvisor och sjöballader, Bonniers 1946
- Samlade visor  7 - Ultra marin, ill Bertil Lybeck, Bonniers 1947
- Samlade visor  8 - Sjösalaboken, iarr Lillebror Söderlund ill Roland Svensson, Bonniers 1947
- Samlade visor  9 - Ballader i Bohuslän, Bonniers 1947
- Vishäfe Sjösalavår, Svenska visförlaget 1949
- Pepita dansar och andra nya visor, Svenska Visförlaget 1950
- Evert Taubes stora vissamling, Svenska Visförlaget 1950
- Samlade visor 10 - Svärmerier, Bonniers 1951
- Samlade visor 11 - Ballader i det blå,Ballader i det blå ill, Helga Henschen, arr Nils Söderström, Bonniers 1951
- Stora Visboken, ill Erik Hermansson, Svenska Visförlaget 1952
- Trubadurens triumfer, Svenska Visförlaget 1953
- 50 visor till luta och gitarr, Nordiska Musikförlaget, arr Jerry Högstedt 1957
- Visor, ballader, serenader 1959
- Hjärtats nyckel heter sång, visor i urval av Sven-Bertil Taube 1960
- Så länge skutan kan gå, visor i urval av Sven-Bertil Taube 1963
- Jag går i mina tankar. Dikter i urval av Petter Bergman, Bonniers 1965
- Visor, ballader, serenader, Svenska Förlaget 1965
- Min älskling du är som en ros. Visor i urval, Bonniers 1966
- Ode till Ekelöf, Svanbäck & Nymans, Expressen 13/2 1966, Tryckt i 1000 ex 1966
- Sol och vår. Visor i urval av Sven-Bertil Taube 1967
- Blå anemoner. Dikter om kärleken i urval av Georg Svensson. 1972
- Här kommer Fritiof Andersson... och andra sjömansvisor, Inger Wahlström, Wahlströms 1974
- Strand och hav i öst och väst Dikter från Sveriges kuster i urval av Inga-Britt Fredholm. 1976
- 30 visor av Evert, ill Lasse Lundqvist, urval George Svensson 1976
- Visor, ballader och serenader, Svenska Visförlaget 1976
- Visor och dikter. red George Svensson, Bonniers, Svalan 1979
- Tillägnan av Gunnar Svensson, Gehrmans Musikförlag, ill Martin Lamm 1981
- Evert Taube i våra hjärtan, George Svensson, Bonniers 1981
- Änglamark av Gunnar Svensson, Reuter & Reuter, ill Martin Lamm 1985
- Evert Taube - I våra hjärtan, Svalans svenska klassiker 1986
- Kom i min famn, dikter och visor, Bonniers 1990
- Evert Taubes bästa, 49 sånger 1990
- Evert Taubes bästa, Werner/Chappel 1998
- Mellan himmel och jord, del 1-2,  Sweden Music
Gehrmans red Maud Schultz, Per-Evert Taube
1999
- Sjösala toner, Warner Chappell, 19 sånger 2000
-
Från Pampas till Sjösala av Göran Rygert och Ingemar Hahne, förlag Notfabriken
2005
-
Evert Taube : sångboken av Anders Palm, Johan Stenström 
2011
- Evert Taube Sånger förlag Notfabriken, 75 sånger 2011
- Visor för gitarr & sång. Vol. 1 - 3 Gehrmans i urval och arr. av Ralf Sandberg & Torhild Winnberg 2012
- Evert Taube, 50 visor urval av Sven-Bertil Taube, text Petter Karlsson,  musikarr Martin Östergren 2014
- 50 och en visa till gitarr av Taubesällskapet red Göran Gynne, en bok text, en text/noter 2014
- Våra käraste allsånger & örhängen (ett kap. Taube)  av Ingemar Hahne  förlag  Notfabriken 2015
       
Nothäfte    
- Vísor av Evert Taube, Styrman Bosse, nothäfte 1922
- Albertina, Det byggdes ett skepp 1924
- Byssan Lull 1924
- El Marinéro, Nothäfte, Jubileumsutställningen i Göteborg 1923
- Den sköna Helena, Flickan i Peru, nothäfte 1927
- Bröllopsresan till Barcelona, nothäfte 1928
- Fritiof Andersson paradmarsch, nothäfte 1933
- Calle Schwens vals, nothäfte 1936
- Vals i gökottan, nothäfte 1937
- Fritiof och Carmencita, nothäfte, Körlings förlag 1937
- Havsörnsvals, nothäfte 1940
- Stockholmsmelodi, nothäfte 1941
- Nigande vals, Sonora 1942
- Sjösalavals, nothäfte, Sonora 1942
- Huldas Karin, nothäfte,Gehrmans musikförlag 1951
- Kanske din lycka just gsår förbi 1951
- En poet går iland i Najadernas land 1951
- Sommamålning 1951
- Ingrid Dardels polska 1951
- Personligt samtal, nothäfte 1952
- I dina drömmar, arr Lillebror Söderlund, illustr Nils B Söderström, nothäfte 1953
- Sju Taube triumfer, nothäfte, Schlagerförlaget 1953
- Rosa på bal, nothäfte 1955
- Pierina, nothäfte 1957
- Brudvals, nothäfte 1959
- Visor och ballader, nothäfte 1960
- Texthäften, Svenska Visförlaget 1961
- Radio Nord valsen, Reuter & Reuter, nothäfte 1961
- Nothäfte, Så länge skutan kan gå, nothäfte 1961
- Taube Triumfer, Schlagerförlaget, 8 visor 1967
- Änglamark, Reuter & Reuter 1971
- Evert Taube, melodier, 10 st 1973
- Vals i Furusund, Åhlins Musikförlag 1978
       
Samlingar redigerade av Evert Taube    
- Svenska ballader och visor från medeltiden till våra dagar 1949
- Stockholmsmelodi, antologi 1, red Inga-Britt Fredholm Rabén & Sjögren, ill Ulla Sundin 1965
- Klara och jag, "lovsång till en holmiensisk parnass", ill Gunnar Bergenholtz, nyårshälsning från Esselte 1957
- Mosebacke räddas! Lindblads förlag 1958. 20 sid. Klammerhäftad. Foto och teckningar 1958
       
Böcker om Evert Taube    
- Några blomster överlämnade vid 70-årsdag på Stallmästaregården, Bonniers, 8 textbidrag 1960
- Herrarna kalender, Åhlén & Åkerlund, red Sven Zetterström, ill Erik Hermansson 1961
- Evert Taube diktar och berättar, Svenska bokförlaget / Bonniers, Nils Hänninger 1964
- Pelarorden 75 år, 1892-1967 1967  
- När jag var en ung caballero  En bildbiografi redigerad av Inga-Britt Fredholm 1970
- Kom i min famn. En bildbiografi av Inga-Britt Fredholm. Bonniers 1972
- Studiehandledning, Brevskolan 1974
- Evert Taube - en del av vår vardag och vår glädje
 Bo Strömstedt o Edvard Matz. Red Agneta Jonsson
1975
- En bok om Evert Taube, Ingel Jakobsson, NORRbok 1975
- Evert Taube. Poet Musikant Artist. Av Georg Svensson 1976
- Evert Taube i Expressen. av Bo Strömstedt m fl 1976
- Ett sätt att vara. Av Georg Svensson 1977
- Den dubbla scenen - Muntlig diktning från Eddan till Abba av Lars Lönnroth, Prisma 1978
- Vart än jag ställer min kosa, Börje Åberg, Rabén & Sjögren 1978
- Evert Taube liv og digtning av Jonna Grønver, Politikens förlag, Danmark 1980
- Evert Taubes genombrott. Av Rigmor Schill. Doktorsavhandling.(Taubesällskapets årsskrift ) 1984.
- Evert Taube. Ett personligt porträtt av Marianne Greenwood. Wikén 1984
- Äventyret Evert. Edvard Matz. Foto: Gunnar Nilsson Rabén & Sjögren 1986
- Minnen och möten, Georg Svensson, Bonniers 1987
- Litografier, "Visor av Evert Taube" med bilder av Gösta Werner", sign Två portföljer med 61 färg- och sv/v 1989
- Resa med Evert Taube. Från Samborombon till Malö Strömmar  av Bertil Ekerlid, förlag Sellin & Blomqvist 1990
- Tänk inspirera herr Andersson, av Inga-Britt Fredholm. Bonniers 1990
- Sidor till kaffe, minnen från 55 radioår av Bertil Perrolf, SR förlag 1993
- På spaning efter Evert Taube som sjöman  av John E Persson utg av Handelsflottans kulturråd nr 4 1995  
- Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm Bonniers 1998
- Eldarevalsen förklarad  av John E Persson utg av Handelsflottans kulturråd nr 3 1999  
- Evert Taube och den provensalska lyriken, förlag Senhal, Louise Bäärnhielm 2000
- Till bords med Evert Taube av Jesper Taube, förlag Max Ström 2004
- Evert Taubes scener - Från Cabaret Läderlappen till Gröna Lund  av David Anthin Atlantis 2007
- Det är din själ jag kysser, Birger Sjöberg, boken om Evert och Siv Sjöstrand, Norstedtsts 2008
- Evert Taube, Sånger och musikalisk värld Olle Edström Göteborgs Universitet, Carlssons + cd 2009
- Evert Taube och musiken av Göran Gynne Erlingsförlagen 2010
- Du förste av det väldiga Pampas  av Göran Gynne  (Evert Taube-sällskapets årsskrift  2011) 2011
- Gunnar Ekelöf och Evert Taube, brevväxling, av Ekelöfsällskapet 2011
- Evert Taubes värld av David Anthin Atlantis 2012
- Elva sidor av Taube av David Anthin & Andreas Åhs Atlantis 2014
- Brev från Bohuslän av Pia Schmidt de Graaf och Håkan Berg(foto), förlag eget 2015
- Bilden av Evert Taube, Carlssons förlag, Taubesällsk.  Jakob Forsell, Göran Gynne, Rolf Bergström 2015
       
Fartyg    
- Evert Taube, Strömma 1976
- Sjösala, Rederi Stenkajen, från 1897 omdöpt 1984
- Räddningsbåten Evert Taube Hudiksvall, Sjöräddningssällskapet 1992
       
Filmer      
- Gatans serenad, framför Sjösala vals i Gyldene Freden 1941
- I Roslagens famn, Sandrews 1945
- Maj på Malö, Sandrews, musik Taube 1947
- Sjösalavår regi Per Gunvall, Sandrews 1949
- 15 min med Evert Taube, Sandrews, KF-program
'Solola', Ingrid Dardels polka' och ' Solig morgon'
1954
- Sista ringen, Sandrews, Solola, Solig morgon, regi Gunnar Skoglund 1955
- Blånande hav, Sandrews 1956
- Äppelkriget, SF och Svenska Ord 1971
- Taube, Stockholm och mycket annat, SvT, 55 min, filmad av Sven-Bertil Taube 1972
- Resan till Taube, DvD SvT del 1-2, 250 min 2006
- Håll fast solen..., en film om Astri Taube, av Michaela och Rex Hennig, Illustra film AB, SvT 2015
- 'Sven-Bertil' en film om Sven-Bertil, av Rikard Petrelius, SvT 58 min 2016
       
Skivor      

-

Den totala samlingen 2008
       
Astri      

-

Astri Bergman Taube - Ett Konstnärsliv av Pia Schmidt de Graaf - Warne Förlag 2008
       
Sven-Bertil    
- Ord och inga visor, Bonniers 2007
- En brokig väg i fars fotspår, Telegram förlag, Martin Röshammar 2015
       
Frimärke    
- I Roslagens famn, 5 st märken 1977
- Carl Michael Bellman och Evert Taube, 3 st märken 1990
- Vårt nittonhundratal, Äppelkriget, 1 märke 2000
       
Minnesmedalj    
- Evert Taube 50 år, Tore Strindberg, 55 mm brons, 1940 1940
- Relief Astri Bergman 1974
- Evert Taube 85 år, Astri Bergman Taube brons 45 mm, Sporrong, 1975 1975
- Jubileumstallrik stämplad C10,  utgåva på 3000 st.diameter: ca 20cm. 1977
- Väggrelief Astri Taube, brons,
diameter 20,5 cm
1978
- Minnesmedalj, Barbro Liljander (Lindvall-Liljander) 1979

-

Minnesmedalj, Evert Taube 100 år 1990
       
Affischer    

-

Cabaré Läderlappen, Gillet på Brunkebergstorg 1919
- Autitorium, SvD 23 jan 1923 1923
- Konsert, Ballader och visor, Musikaliska Akademien 1924
- Konstutställning Gummeson, Astri & Evert DN 1930
- Konstutställning, Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, Evert och Astri 1935
- Annons i Landskrona Posten 1949
- Konstutställning Waldemarsudde, Astri och Evert Taube 1971
- Utställning Kungliga Biblioteket 1976
- Stockholms Stadsmuseum 1996
- Gröna Lund 1968
- Musikmuseet 1986
- Globen, för Taube-hus, Astri & Evert Taube Vänner 1998
- Evert Taubes värld, Liseberg 2008
- Konstutställning, Konstakademien Stockholm 2009
- Astri, litografier och akvarellet, Munka Ljungby 2009
- Millesgården, Astri o Evert, kärleken till konsten 2013
- Gustavsbergs Porslinsmuseum, Astri Bergman Taube 2015
       
Tallrik    
- Rolf Heinwall, Stockbild Wexiö, 3000 ex 1976
- Arne Wallhorn, Elgporslin 1982
- Sjösala, Gustavsberg, vitt porslin dekorerat, Jan Landqvist, 28 cm 2015
       
Utmärkelser    
- medlem i riddarorden Pax Aurea 1924
- Svenska Akademiens Bellmanspris 1950
- Gastronomiska akademien, tallrik 12 1958
- Samfundet de nio Stora pris 1959
- Illis Quorum 1960
- Göteborgs Universitet, filiosofie hedersdoktor 1966
- Ledamot nr 743 av Kungliga Musikaliska Akademien 1970
- Svenska Akademiens Stora pris  1972
- Swedish Music Hall of Fame 2014
       
Statyer    
- Falkenberg, Tore Heby, Himlajord, monument i bohusgranit över Gustav Löfgren och Taube 1977
- Figur, Jan Landqvist, Glaserat gjutet ljusbrunt stengods, Gustavsberg 1978
- Järntorget, Gamla Stan brons, skulptör Karl-Göte Bejemark 1985
- Staty, 22 cm, Karl-Göte Bejemark 1985
- Minnesplatta Vindeln, text på Änglamark 1989
- Riddarholmen, skulptör Willy Gordon, Sockeln är huggen av granit från Vinga 1990
- Byst, Taubehuset Göteborg, skulptör Graham Stacy 1990
- Minnesplatta Essinge Brogatan 2 1994
- Hotel Maya Inn, Guatemala, minnesplatta 1994
- Göteborgs hamn, bros, skulptör Eino Hanski 1996
- Flatön, Taube-sten 1998
- Litterär skylt, Prästgatan 1999
- Grebbestad, Willy Gordon, brons 2002
- Göteborgs Universitet, Centralbiblioteket, byst, Ylva Lindgren, Jan-Erik Björk 2004
- Inskription på minnesplatta Vera Siöcrona, Gamla Stan 2009
- Minnesskylt, Estancia San Martín, Argentina, formgivning Rolf Bergström. 2014
       
Flyg    

-

Bild på stjärtfena 2010
       
Bokstöd    

-

Boktstöd - Jan Lindqvist 2013
       
Sedel    
  50 kr sedel 2015
       
2017-03-31    

 

 

 

  Bibliografi

 

Fritiof Anderssons visbok 1929

 

Himlajord 1938

 

Evert Taubes bästa 1937

 

Ultra Marin 1936

 

Svärmare och stigmän 1926

 

Sju sjömansvisor och Byssan lull samt Flickan i Havanna, Bonniers, 1934

 

Trubadurens triumfer 1953

 

Vårt nittonhundratal 2000

 

Många hundra gröna mil 1951

 

Stora Visboken 1952

 

Kom i min famn 1972

 

Inte precis om kvinnorna 1918

 

Brev från Bohuslän 2015

 

Sjösala toner 2000

 

50 visor till luta och gitarr 1957

 

Så länge skutan kan gå, 1963

 

Från Pampas till Sjösala  2005

 

Sjösalavår 1949

 

Huldas Karin 1951

Evert Taubes värld, Liseberg 2008
Nothäfte - Sju Taube triumfer 1953
 
Evert Taubes stora vissamling 1950
 
Nothäfte - Bröllopsresan till Barcelona 1928
 
Stockholms Stadsmuseum 1996
 
Apollon ombord 1926
 
Sju sjömansvisor och Byssan Lull, 1919
 
Hotel Maya Inn, Guatemala, 1994
 
Astri, litografier o akvareller, Munka Ljungby 2009
 
Minnesmynt Evert Taube 100 år
 
Affisch Autitorium 1923