Senaste nytt

Senaste nytt

Visste du att Taubesällskapet har tagit fram ett vackert presentkort. En fin gåva till en vän. Presenten är ett års medlemskap i Taubesällskapet och ger tillgång till alla sällskapets aktiviteter: visaftnar, föredrag, allsång, resor och så naturligtvis årsskriften.
Beställ på telefon: 08-605 89 20
eller e-post: info@taubesallskapet.se
Priset är den samma som din årsavgift: 250 kr

Ny bok – Äventyret Evert
Äventyret Evert. Ungdomar gillar äventyr, egna och andras. Men det behöver inte var utomjordingar och låtsashjältar från TV-serier. Evert Taubes liv räcker gott och väl. Annika Thor och Jakob Wegelius har gjort ungdomsboken ”Allt är ett äventyr, en berättelse om Evert Taubes fantastiska liv.” Annika Thor har skrivit texten som bygger på Evert Taubes egna berättelser på prosa och i visor. Hon har tidigare fått både Augustpriset och Astrid Lindgren priset. Jacob Wegelius har illustrerat. Han har också vunnit en lång rad svenska och internationella priser, bland annat Augustpriset. Hela boken är ett gungande äventyr, till havs ombord på ett seglande skepp, på hästryggen i fjärran Pampas eller iland på Vinga och Sjösala. Bokförlaget Max Ström har givit ut boken och den kan köpas på nätet eller i bokhandeln.

Ny bok – En svensk visbok
En svensk visbok. Svenska Akademien har givit ut en visbok i sin serie Svenska klassiker. Undertiteln är 99 visor och en psalm. ”Den svenska visskatten innehåller ett överflöd av glimrande pärlor”, står det på baksidan. Och det stämmer. Här finns allt med, från medeltida ballader till Cornelis, Povel och Ted Gärdestad. Hade det varit en tävling glimrar Taube mest. I boken, som består av 99 visor, finns tio Taube-visor, alltså tio procent av innehållet. Tvåa är Bellman med nio visor. Nu är det naturligtvis ingen tävling. Det är en mycket vacker, tjock och innehållsrik bok. David Anthin och Martin Bagge har kommenterat, analyserat och förklarat. Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, inleder med en låg essä om ”Den dynamiska visan”. Boken kan köpas på nätet för cirka 120 kr och i bokhandeln.

Sånger ur havet
Sånger ur havet. Sven Bertil Taube har spelat in en ny CD med titeln ”Sånger ur havet”. Här reciterar han dikter av Lars Forssell till musik av Peter Nordahl som Taube samarbetat med sidan 2014. Musiken framförs av Göteborgs symfonikerna. En bok med samma titel har också kommit ut. Där finns Forssells texter samt akvareller av konstnären Lars Jonsson. Max Ströms förlag.

Evert, Evert, Evert
Så här presenterar TV sin Taube-serie:
”Dokumentärserie om trubaduren, kompositören, författaren och rumlaren. Evert Taube är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och en buffel. Han är ful och full, och vacker och jävlig och fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. Evert Taube finns innan den rörliga filmen finns, han växer upp med instrument, sedan stenkakor och sedan radio. Han går till havs och hamnar på Pampas i Sydamerika och blir så småningom vår tids första kändis. Riktigt, riktigt, riktigt stor megakändis. Men han är så mycket mer än bara känd och av kändisskapet blir han också bränd. Premiär december 2021.”
svtplay.se/evert

Gabriella och Stefan sjunger Taube
Gabriella Lindvall och Stefan Ström har i samarbete med Taubesällskapet producerat en njutbar halvtimme med Taubemusik. Den finns på YouTube, klicka här.