Senaste nytt

Senaste nytt

Till Kärleken och Naturen 22 oktober
Taubekonsert till förmån för Barndiabetesfonden.
Medverkar gör Amanda Ginsburg, sång och Mats Bergström på gitarr
tillsammans med Gustav Sjökvists kammarkör och Adolf

Fredriks musikklasser.

22 oktober i Gustaf Vasa kyrka klockan 17.00, entrén öppnar 16.30
För vidare information och bokning av biljett gå till tickster.se  och Taubesällskapets medlemsbrev nummer 3

Taube på Kristinehov 13 juli och 3 augusti
Kristinehovs malmgård på Södermalm har som ni säkert vet en underbar park som de ställer till förfogande för musikframträdanden i sommar. Ett flertal vissällskap, bland dem Taubesällskapet, har inbjudits att under sju onsdagskvällar i perioden juli-augusti fylla parken med musikaliskt välljud kombinerat med kluriga musik-quiz. Allt omgivet av frestandeblom-, grill- och kaffedofter.

Priset för varje konsert är 150 kronor som betalas vid ingången med kontanter eller Swish. Ingen föranmälan behövs. Insläpp sker 17:30 och konserten pågår mellan 18 – 21.

Taubesällskapet är aktiva den 13 juli och den 3 augusti. Den 13 juli är temat för kvällen ”Tre Trubadurer” och då representeras Taubesällskapet av Kaya Ålander, Bellmanssällskapet av Lena Löfdahl och Cornelissällskapet av Martin Tode.

Den 3 augusti är det bara Taube som gäller uppträder gör Jan-Olof Andersson, Maria Lindström och Pär Sörman. De fyller augustikvällen med förtrollande musik och sång i Taubes anda. Ytterligare info om de olika sällskapen framgår på deras hem- och facebooksidor.

Välkomna till denna fullödiga musikupplevelse på Kristinehov under en eller flera onsdagskvällar i sommar.

Visste du att Taubesällskapet har tagit fram ett vackert presentkort. En fin gåva till en vän. Presenten är ett års medlemskap i Taubesällskapet och ger tillgång till alla sällskapets aktiviteter: visaftnar, föredrag, allsång, resor och så naturligtvis årsskriften.
Beställ på telefon: 08-605 89 20
eller e-post: info@taubesallskapet.se
Priset är den samma som din årsavgift: 250 kr

Ny bok – Äventyret Evert
Äventyret Evert. Ungdomar gillar äventyr, egna och andras. Men det behöver inte var utomjordingar och låtsashjältar från TV-serier. Evert Taubes liv räcker gott och väl. Annika Thor och Jakob Wegelius har gjort ungdomsboken ”Allt är ett äventyr, en berättelse om Evert Taubes fantastiska liv.” Annika Thor har skrivit texten som bygger på Evert Taubes egna berättelser på prosa och i visor. Hon har tidigare fått både Augustpriset och Astrid Lindgren priset. Jacob Wegelius har illustrerat. Han har också vunnit en lång rad svenska och internationella priser, bland annat Augustpriset. Hela boken är ett gungande äventyr, till havs ombord på ett seglande skepp, på hästryggen i fjärran Pampas eller iland på Vinga och Sjösala. Bokförlaget Max Ström har givit ut boken och den kan köpas på nätet eller i bokhandeln.

Ny bok – En svensk visbok
En svensk visbok. Svenska Akademien har givit ut en visbok i sin serie Svenska klassiker. Undertiteln är 99 visor och en psalm. ”Den svenska visskatten innehåller ett överflöd av glimrande pärlor”, står det på baksidan. Och det stämmer. Här finns allt med, från medeltida ballader till Cornelis, Povel och Ted Gärdestad. Hade det varit en tävling glimrar Taube mest. I boken, som består av 99 visor, finns tio Taube-visor, alltså tio procent av innehållet. Tvåa är Bellman med nio visor. Nu är det naturligtvis ingen tävling. Det är en mycket vacker, tjock och innehållsrik bok. David Anthin och Martin Bagge har kommenterat, analyserat och förklarat. Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, inleder med en låg essä om ”Den dynamiska visan”. Boken kan köpas på nätet för cirka 120 kr och i bokhandeln.

Sånger ur havet
Sånger ur havet. Sven Bertil Taube har spelat in en ny CD med titeln ”Sånger ur havet”. Här reciterar han dikter av Lars Forssell till musik av Peter Nordahl som Taube samarbetat med sidan 2014. Musiken framförs av Göteborgs symfonikerna. En bok med samma titel har också kommit ut. Där finns Forssells texter samt akvareller av konstnären Lars Jonsson. Max Ströms förlag.

Evert, Evert, Evert
Så här presenterar TV sin Taube-serie:
”Dokumentärserie om trubaduren, kompositören, författaren och rumlaren. Evert Taube är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och en buffel. Han är ful och full, och vacker och jävlig och fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. Evert Taube finns innan den rörliga filmen finns, han växer upp med instrument, sedan stenkakor och sedan radio. Han går till havs och hamnar på Pampas i Sydamerika och blir så småningom vår tids första kändis. Riktigt, riktigt, riktigt stor megakändis. Men han är så mycket mer än bara känd och av kändisskapet blir han också bränd. Premiär december 2021.”
svtplay.se/evert

En hälsning från vår långcyklande medlem
”Snart dags för take-off i Taubes fotspår. Det är tveksamt om Argentina och Chile tänker öppna dörren än på ett tag så det blir en något reducerad Taube-resa utan Sydamerika eller Australien. Jag startar med en halvmara på  lördag, Taubeloppet (Flatön), och cyklar därefter via välkända Taubemiljöer som Uddevalla, Göteborg, Onsala, Falkenberg, Mönsterås och Sjösala. Jag avslutar första delen med Stockholm Halvmarathon.
Därefter blir det, om Europa fortfarande är öppet, en cykeltripp från Barcelona till Rom via Antibes, Nice, Colla Bellas höjd, Sanremo och Genua. Jag har dessutom reseledaruppdrag i samband med löarresor i USA i höst och då blir det även besök i Baltimore och New York.
Med vänliga hälsningar,
Anders Forselius

Gabriella och Stefan sjunger Taube
Gabriella Lindvall och Stefan Ström har i samarbete med Taubesällskapet producerat en njutbar halvtimme med Taubemusik. Den finns på YouTube, klicka här.